7 november 2020 | Nieuwsbrief

monicaBeste ouders,

Ik hoop dat het u niet ontgaat: de aandacht voor wetenschap en techniek op de Josephschool! Al jarenlang werken wij volgens een leerlijn, zodat er zorg wordt gedragen voor een breed aanbod voor onze leerlingen. We beginnen daarmee al bij de jongste kinderen en laten ons, naast onze eigen lessen,  inspireren door de medewerkers van het Technolab.

Deze lessen worden op school gegeven en door de kinderen met enthousiasme ontvangen. De medewerkers van het Technolab komen in hun groene stofjassen en geven hun lessen als een echte onderzoeker. Zo leerden de kleuters al over de wet van de zwaartekracht en takelden ze hun medeleerlingen aan een katrol naar het plafond. Of werkten de kinderen over elektriciteit en konden zelf ervaren hoe je die kunt opwekken.

Het Technolab is recent verhuisd  naar het Betaplein en dus voor ons beter bereikbaar. Nieuw is de combinatie van: leren door de kinderen én leren door de leerkracht. Zo volgen alle groepen én hun leerkrachten nieuwe workshops, zodat ook de volwassenen meer inzicht krijgen in de magie van de techniek.

Doen we dit voor de lol? Nee hoor, dit doen we niet alleen omdat deze workshops zo leuk zijn. We proberen om de kinderen al op jonge leeftijd geïnteresseerd te krijgen voor techniek en laten hen leren door zelf te ervaren. Op onze school houden we graag de teksten van de Chinese wijsgeer Confucius (ca.500 jr voor Chr.) in ere:

“Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken

Juist het vak techniek is een “maakvak” en dat leer je dus niet via een boekje. Sinds 2020 is het vak techniek overigens verplicht voor het basisonderwijs.

In de komende weken komen alle groepen aan de beurt om een bezoek te brengen aan het Technolab. U krijgt meer specifieke info via de leerkracht. En neem ook eens een kijkje op: www.technolableiden.nl

Dat ook de jonge kinderen al heel goed in de gaten hebben wat er aan de hand is i.v.m. corona, blijkt uit de volgende opmerking in een kleuterklas:

De juf hoest. Reactie van een leerling: “oh jee, dat wordt morgen een andere juf!” Gelukkig viel het bij het onderwijzend personeel erg mee in de afgelopen weken!

Op donderdag 12 november is er een informatieavond over het Voortgezet Onderwijs. We kunnen de bijeenkomst coronaproof organiseren in de aula en overschrijden niet het aantal toegestane personen. Wél vragen we aan de bezoekers om een mondkapje te dragen.

Nieuwe collega in groep 8D: Onze collega Angela van Es gaat ons, na 12 jaar, verlaten en maakt de overstap naar een school in Rotterdam. Een mooie kans voor deze ambitieuze en altijd enthousiaste collega, die we erg gaan missen. Na een sollicitatieperiode is het gelukt om een goede kandidaat te vinden; we zijn blij en zéér tevreden met haar opvolgster Martine Kortmann. In een volgende nieuwsbrief stelt zij zich voor.

Ik wens u een fijn weekend!

nieuwsbrief-10