22 januari 2021 | Nieuwsbrief

monicaBeste ouders,

Het is gek om te zeggen, maar zelfs in zo’n lockdown ontstaat er een nieuwe routine. We merken dat de kinderen “aanstaan” en meedoen met de online momenten met hun klas. Vaak is het zo dat de leerkrachten, na een gezellig moment en een instructieles de kinderen zelfstandig laten werken. Zoals dat ook vaak in de klas het geval is. Het grote verschil is natuurlijk dat er op een andere manier om hulp wordt gevraagd. Er wordt ook nu een stukje zelfstandigheid bij de kinderen zelf gelegd. De kinderen weten wanneer ze hun vragen online kunnen stellen en reageren over het algemeen heel pro-actief. Mocht dat bij uw kind een beetje te wensen overlaten, dan wordt u daar vást door de leerkracht op geattendeerd. Dan is het eigenlijk zaak dat de kinderen het zelf oppakken en dat u even op uw handen blijft zitten, ook al is dat soms ingewikkeld. Sowieso is dat een pittige klus. Misschien zit u wel de hele tijd aan dezelfde tafel als uw kind en dan is het heel gemakkelijk om op elke vraag van uw kind te reageren. Tóch is ons advies om daar wat afspraken over te maken. Een mooi voorbeeld is de strategiebespreking. U bekijkt samen met uw kind de opdracht. Daarna vraagt u op welke manier het kind de opdracht denkt aan te gaan pakken. Zo krijgt u inzicht in de strategie en kunt u daarop wat tips geven, zonder het kind al teveel bij de hand te nemen. Ook kunt u gerust tijdselementen inbouwen. U helpt uw kind misschien op weg en kunt dan écht wel afspreken (met een klok of timer) dat het daarna zelfstandig werkt. De juf in de klas staat ook niet a la minute klaar, hoor. Het is prima om volgens dit principe van “uitgestelde aandacht” te werken.

Ook tijdens de lockdown stromen er nieuwe 4-jarige kleuters in. Wat een bijzondere start van de schoolcarrière beleven deze kinderen. Ook voor de nieuwe ouders zal het ingewikkeld zijn om uw jonge kleuter dat grote en onbekende schoolgebouw in te zien gaan. Normaliter nodigen we u uit voor een informatieavond om ook als ouders “klaar voor de start te zijn”. Hopelijk is de digitale informatie vanuit school voor u voldoende. Mochten er nog vragen zijn, dan is een mailtje zó gestuurd en een afspraak snel gemaakt. Gewoon doen, hoor!

Komende week nemen we afscheid van onze collega Renate Zwanenburg, in het team de Moeder Gans van groep 3 genoemd. Er verdwijnt een hoop ervaring door haar vertrek, maar gelukkig laat zij haar kuikens (het jonge groep 3 team) goed en deskundig achter.

Een vertrek gedurende het schooljaar is nooit fijn. Ook Renate zélf vindt het geen sinecure om haar kinderen uit groep 3B los te moeten laten. Toch heeft ze besloten om voor de nieuwe uitdaging op de Leidse Houtschool te gaan. Op deze collega-school van SCOL gaat Renate deels in het Engels lesgeven aan de kinderen van groep 3.

De kinderen van groep 3B nemen vrijdag op een coronaproof manier afscheid van hun lieve juf. Na bijna tien jaar Joseph dank ik je hartelijk voor alles wat je de kinderen en de collega’s hebt kunnen brengen, Renate! Het stokje wordt overgenomen door Eline Langemaat. Zij werkt nu al in deze groep en breidt haar werkdagen uit zodat de kinderen fulltime van haar kunnen leren en genieten.

Deze zin over het ophaalmoment las ik zojuist op een blog van juf Samira uit groep 3A:

Ik vond het leuk om iedereen even te zien deze middag. Lekker even kletsen en lachen met de kinderen. Dat mis ik nog wel het meest!

Beter dan zoals deze leerkracht het uitdrukt, kan ik het niet zeggen!

Hoewel kinderboekenschrijver Joke van Leeuwen er ook een prachtig gedichtje van heeft gemaakt:

Geduld

Als die venijnige
ijzerenheinige
virusjes die je niet ziet

als die rondhoppende
in de war schoppende
piepkleine stukjes verdriet

weg zullen kwijnen
en daarna verdwijnen
dat nergens nog één overschiet

dan zal ik je kussen