21 februari 2021 | Nieuwsbrief

monicaBeste ouders,

Na een bijzondere periode begint de voorjaarsvakantie. Ik denk dat iedereen eraan toe is en ik hoop dat de kinderen een ontspannen vakantie tegemoet gaan. Al zijn de mogelijkheden beperkt; er valt gelukkig van alles te beleven in de mooie omgeving van Leiden en omstreken. In een vorige nieuwsbrief heb ik u laten weten dat de vakantie ingekort is. Dit hebben we, met instemming van de MR,  besloten om de kinderen meer onderwijstijd te gunnen. Als u tóch op pad gaat en al een vakantie had geboekt, heeft u verlof gekregen via de leerkracht.

In deze nieuwsbrief vindt u alvast het nieuwe vakantierooster voor het schooljaar 2021-2022. Het rooster wordt globaal vastgesteld op landelijk niveau. Vervolgens wordt het in de Gemeente besproken om knelpunten gezamenlijk op te lossen. Daarna komt het bij de GMR van SCOL en als laatste partij mag de eigen MR van de Josephschool ermee instemmen.

Scholen hebben de plicht om gedurende de basisschooltijd 7520 lesuren te verzorgen; zo’n 940 uur per jaar. Nu is er wel enige vrijheid in het urenrooster per week; zo zijn er scholen, die de lesdag eerder of later laten eindigen, een vrije vrijdagmiddag inroosteren bij jonge kinderen etc. Op de Josephschool werken we met een volledig lesrooster per week (alleen een vrije woensdagmiddag) en daarom hebben wij per jaar uren over.

Deze uren vindt u in het jaarrooster terug in de vorm van extra vrije dagen voor de kinderen. We noemen dat de roostervrije dagen. De leerkrachten zijn namelijk wel aan het werk en gebruiken die tijd voor voorbereiding, overleg, training, evaluatie en aan het schrijven van de rapporten. Die vrijheid in het lesrooster verklaart dus de onderlinge verschillen in de vakantieroosters van de scholen. Maar onderaan de streep volgen alle kinderen 7520 uur basisonderwijs in die acht jaar.

Via deze link leest u er meer over op de site van de Rijksoverheid:  www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/schooltijden-en-onderwijstijd

De ouders van de leerlingen uit groep 3 t/m 7 hebben een uitnodiging ontvangen voor een digitaal rapportgesprek. Let u goed op de aanwijzingen vanuit ICT om succes te garanderen! Ik hoop dat het lukt om, ook in een digitaal gesprek, de communicatie prettig te laten verlopen. We hadden het liever anders gezien.

Vanuit onze administratie komt de vraag of u eraan denkt om de broertjes en zusjes aan te melden als leerling van de Josephschool. Er is voor hen geen grens van 3 jaar, dus kunt u alvast een formulier insturen vanaf de website. Op die manier kunnen wij beter een prognose maken van de toekomstige leerlingaantallen en bepalen hoeveel vrije ruimte er is voor nieuwe gezinnen.

Dank voor uw vriendelijke berichtjes n.a.v. mijn onvrijwillige quarantaine. Gelukkig lijkt mijn man zich goed te herstellen en ben ik zelf niet besmet geraakt. Het gescheiden leven in echte isolatie is een bijzondere ervaring en doet me realiseren hoe ongelooflijk ingewikkeld dat moet zijn bij gezinnen met jonge kinderen. Respect en medeleven als dat lot u getroffen heeft!

Zolang er geen nieuwe maatregelen worden gepubliceerd, blijven alle bestaande afspraken rond corona van kracht. Een heel belangrijke is de afspraak vanuit het snottebellenbeleid. Hoe lastig moet het voor u zijn om een beslissing te nemen of u uw kind laat testen of niet. Als bijlage stuur ik u de vernieuwde beslisboom toe. Print hem uit en bewaar hem, zodat u niet overvallen wordt door een moeilijk besluit. Ik heb aan de teamleden gevraagd om persoonlijk contact op te nemen als uw kind thuis moet blijven, zodat zij met u kunnen afstemmen. Het blijft in deze tijd heel belangrijk om uw Schoudercom in de gaten te houden. Als een leerkracht zich afmeldt, betekent het heel regelmatig dat er niemand is om de groep op te vangen. U hoort dan pas ’s avonds of ’s morgens vroeg dat er geen les is voor uw kind.

Maar eerst even vrij van dit alles. Ik hoop dat we kunnen genieten van het naderende voorjaar.

We zien elkaar weer terug op donderdag 4 maart!