25 september 2021 | Nieuwsbrief

Alle scholen zijn verplicht om te werken met een objectief leerlingvolgsysteem. Na jaren gewerkt te hebben met het leerlingvolgsysteem van CITO, hebben we na een periode van onderzoek, besloten om hiermee te stoppen. De toetsafnames van CITO nemen erg veel tijd in beslag en we merken dat sommige kinderen druk ervaren. En dat kan toch niet de bedoeling zijn.

In 2019 heeft de Josephschool al de overstap gemaakt om de CITO Eindtoets om te ruilen voor de Eindtoets van DIA. Nu de rest van het leerlingvolgsysteem ook gecertificeerd is (dus goedgekeurd door het Ministerie), stappen we ook met de andere groepen van de school over op deze methodiek. De DIA toetsen laten zien wat de sterke en de zwakke punten van kinderen zijn. Zo kunnen we iedere leerling laten groeien.

Hoe ziet het toetsingsschema er uit?   In de groepen 6 t/m 8 is er drie keer per jaar een toetsperiode gepland voor de basisvakken taal en rekenen. De toetsen worden digitaal afgenomen en zijn adaptief; dus afgestemd op het niveau van het kind. Dat betekent dat er minder druk zal worden ervaren door de leerling en dat het goed kan laten zien waar het staat in zijn ontwikkeling op het gebied van taal en rekenen. In de groepen 3 t/m 5 is er twee keer per jaar een toetsperiode gepland. De toetsuitslagen laten zich op een duidelijke manier lezen en geven adviezen over de invulling van het onderwijs in de volgende periode. Net als bij de CITO toetsen werkt DIA met de I t/m V schaal. De kinderen van groep 8 zullen nog 2 x een toetsperiode ingaan voordat het definitieve schooladvies voor het Voortgezet Onderwijs wordt gegeven. In de bijlage en in het filmpje vindt u meer info.

Vanaf afgelopen vrijdag zijn er meer verruimingen van kracht in het kader van corona. Dit thema is uitgebreid besproken in de Medezeggenschapsraad. Ik hoop u volgende week hierover te kunnen informeren.

De maand oktober nadert en Leiden kleurt langzaam rood-wit. Helaas geen Josephschooldelegatie in de Grote Optocht, omdat die niet door kan gaan. Volgend jaar zijn we zeker weer van de partij!

De groepen 7 & 8 doen natuurlijk mee met de Minikoraal op vrijdag 1 oktober en zingen zich al warm. Alle kinderen van de school lunchen vrijdag met hutspot, aangeboden door de Oudervereniging. En the day after: maandag 4 oktober is een vrije dag!