12 februari 2022 | Nieuwsbrief

Wellicht heeft u de brief al gelezen, die u van ons schoolbestuur heeft ontvangen over mijn naderende pensioen m.i.v. het nieuwe schooljaar. Tóch eerder dan ik aanvankelijk van plan was. Bij mijn aantreden op 1 februari 2015 vertelde ik aan het team dat ik zéker een “rondje kinderen” wilde blijven. Dus dat ik groep 1 t/m 8 wilde volgen. Het is net iets korter geworden.

Misschien denkt u dat alle hectiek rond corona of het oplopende lerarentekort me teveel is geworden. Dat is echter totaal niet aan de orde, hoewel ik daar mijn handen vol aan heb de laatste twee jaar. Maar als “crisismanager” vind ik wat reuring ook wel weer uitdagend, kan ik in zo’n proces achterom kijken én blijf ik meestal hoopvol gestemd over de toekomst.

En die toekomst, daar gaat het mij nu dan ook om. Het is een dooddoener, maar mijn leeftijdgenoten zeggen vaak tegen elkaar dat we onze tijd goed moeten benutten. En als ik eerlijk ben tegen mezelf en mijn familie, wordt het tijd voor meer rust in mijn leven. Mijn echtgenoot, onze 4 kinderen, en de 6 kleinkinderen vragen daar ook om.

Zoals het er nu uitziet, blijf ik tóch nog even parttime verbonden aan SCOL om startende directeuren te coachen e.d. Ook een mooie klus, waarbij ik mijn 43-jarige onderwijservaring vast goed kan inzetten.

Ik ben trots op onze school en heb dan ook alle vertrouwen in de toekomst van de Joseph. Ook over mijn opvolging heb ik geen zorgen; wie wil er nu geen directeur worden van zo’n prachtige school?

Het College van Bestuur stelt een benoemingsadviescommissie samen om de juiste vrouw/man te vinden. Nieuw is de vraag om ook een leerling deel te laten uitmaken van de commissie. Toen mij de vraag werd gesteld om een leerling voor te dragen, wist ik direct wie dat zou moeten zijn.

Mijn keuze is gevallen op Magnus Tielemans uit groep 7B, die op 2 februari 2015 als 4-jarige kleuter startte op onze school. Ieder jaar op zijn verjaardag, bespraken we samen het feit dat wij tegelijkertijd begonnen zijn op de Joseph. Daarnaast is Magnus de oudste van 4 kinderen, waarbij het jongste broertje Niklas nog 8 jaren voor de boeg heeft op onze school. Ik vind het ook mooi om een leerling te betrekken gezien onze visie op kinderen. Steeds meer komen we er achter dat kinderen goed in staat zijn om mee te denken en te praten over hun school of hun onderwijs. Daarom zijn we indertijd gestart met het voeren van de kindoudergesprekken. Niet alleen óver kinderen, maar ook mét kinderen praten, is daarbij het uitgangspunt.

Dit is de enige column waarin ik schrijf over mijn voornemen om de school te verlaten. In de voorliggende maanden is er genoeg werk te doen en genoeg om van te genieten!

Dus nu over tot de orde van de dag.

De kinderen van groep 3 t/m 8 hebben vandaag hun eerste rapportverslag ontvangen. Alleen de kinderen van groep 6D moeten dit weekend nog even hun nieuwsgierigheid bedwingen; met twee thuiszittende leerkrachten lukte het niet om de boel op tijd te regelen. Ik hoop dat u uw kind herkent in het verslag en dat u trots bent op de leergroei die er is doorgemaakt. Sinds dit schooljaar werken we niet meer met het Cito leerlingvolgsysteem, maar zijn we overgestapt op DIA. Misschien is het nog niet helemaal duidelijk hoe u de gegevens kunt interpreteren, maar u kunt uw resterende vragen natuurlijk stellen in het komende oudergesprek. Bij de kinderen van groep 3 was het best wel even pittig om zo’n digitale toets te maken. De computervaardigheid is bij jonge kinderen natuurlijk nog minder ontwikkeld. Zo kwamen de leerkrachten erachter dat er sprake was van omkering tussen de letter p en de letter q op hun toetsenbord…. We zullen de kinderen hier niet op afrekenen, hoor! Bij twijfel nemen we een dicteetje gewoon nog een keer op papier af. Sowieso was het afnemen van de toetsen dit keer een “hell of a job”. Steeds in- en uitvliegende kinderen en thuiszittende leerkrachten zorgden voor vertraging. Daarom houdt u de gegevens van de AVI en DMT toetsen nog tegoed.

De oudergesprekken worden in deze ronde gehouden voor de groepen 3 t/m 6. De kinderen en ouders van groep 8 hebben recent het adviesgesprek gevoerd over het vervolgonderwijs. De groepen 7 volgen binnenkort. Tijdens die gesprekken wordt een perspectief op het voortgezet onderwijs gegeven. Een soort voorlopig advies, dus.

Het carnavalsfeestje staat verkeerd op de kalender vermeld. We hebben besloten om het te verschuiven naar donderdag 24 februari. Dat betekent dat de kinderen verkleed naar school mogen komen op die dag.

Onze lieve collega’s van de administratie, Fleur en Rosalie, maken u attent op het volgende: we komen er regelmatig achter dat u vergeet om ons een adreswijziging door te geven. Ook een wijziging van mobiel nummer is voor ons van groot belang. Dus graag zelf wijzigen in Schoudercom, maar ook een berichtje sturen aan de administratie!

Denkt u er ook aan om broertjes en zusjes op te geven bij de administratie? U hoeft niet te wachten tot uw kind 3 jaar is omdat het voorrang krijgt op grond van de broertjes/zusjesregel. Maar wij moeten natuurlijk wel tijdig weten om hoeveel kindjes het gaat.

Fijn weekend!